Πέμπτη 16 Απριλίου 2009

Ομιλία της Προέδρου της Ένωσης Γονέων Α\θμιας Εκ\σης Δήμου Βέροιας στην ημερίδα για την πρόληψη ψυχικής υγείας στο σχολείο στις 11/4/09

Κυρίες και Κύριοι καλημέρα σας.

Σαν ένωση γονέων, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ημαθίας, καθώς και το τμήμα Υγείας και πρόνοιας, για την τιμή που μας έκανε να συμμετέχουμε στην σημερινή ημερίδα.

Οι Ενώσεις Γονέων δημιουργήθηκαν με βασικότερο σκοπό την προάσπιση των δικαιωμάτων και την προώθηση και επίλυση των προβλημάτων των γονιών και των παιδιών στο χώρο της εκπαίδευσης. Έναν χώρο, που πάντα ταλανιζόταν από προβλήματα λειτουργικά, εκπαιδευτικά, οικονομικά. Τα τελευταία χρόνια, τα προβλήματα αυτά, άρχισαν να γίνονται πιο σύνθετα, επηρεαζόμενα άμεσα και από τις αλλαγές στον ευρύτερο κοινωνικό χώρο και να επηρεάζουν και τον πολυσύνθετο ψυχικό κόσμο, κυρίως των παιδιών, αλλά και των γονιών και των εκπαιδευτικών.
Το μόλις χθεσινό συμβάν, με τον νεαρό μαθητή σε σχολείο των Αθηνών, δείχνει πόσο κοντά μας και πόσο γρήγορα επηρεάσαν τον Ελλαδικό Χώρο οι διεθνείς κοινωνικές αλλαγές . Μήπως θα πρέπει λοιπόν, να προχωρήσουμε σε λύσεις πιο δραστικές και πιο οργανωμένες, αφού σαν Χώρα δεν έχουμε τις δομές εκείνες που μπορούν να θωρακίσουν την κοινωνία και τα σχολεία μας, τα οποία είναι καθρέφτες αυτής της κοινωνίας? Να συνεργαστούμε γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές και τοπικοί φορείς και να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε τέτοια κέντρα, που θα λειτουργούν επιτέλους σαν πραγματικά κέντρα πρόληψης, και να προσπαθήσουμε να προλαβαίνουμε τα γεγονότα και όχι αφού συμβούν, εκ των υστέρων να αναλλωνόμαστε σε θεωρίες, για το τι φταίει και να ξεχνάμε πάλι, μέχρι να συμβεί το επόμενο περιστατικό.
Πολλοί Σύλλογοι γονέων, αλλά και οι Ενώσεις Γονέων, αντιλαμβανόμενοι αυτές τις κοινωνικές αλλαγές, προσπάθησαν να ενημερωθούν, να βρούν απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματα που αντιμετώπιζαν, απευθυνόμενοι σε ειδικούς, όπως η σχολική ψυχολόγος κυρία Ειρήνη Αναγνώστου, η οποία ήταν πάντα στο πλευρό μας, με ανιδιοτέλεια, πολύτιμη σύμβουλος και συμπαραστάτης, μέσα από προγράμματα συμβουλευτικής, πρόθυμα ανταποκρινόμενη σε κάθε κάλεσμα συλλόγου, που είχε ανάγκη τις επιστημονικές γνώσεις της, όπως και άλλοι ντόπιοι και ξένοι επιστήμονες, που πρόθυμα συμμετείχαν σε διάφορες διοργανώσεις συλλόγων, που αφορούσαν την ενημέρωση των γονιών και των παιδιών, για την αντιμετώπιση των καθημερινών και ραγδαίων πλέον κοινωνικών εξελίξεων, που μας αιφνιδιάζουν και πολλές φορές μας τρομάζουν.
Μέσα από όλες αυτές τις κινήσεις και με δεδομένες τις αλλαγές που υφίσταται η Ελληνική κοινωνία, όπως η πολυπολιτισμικότητα, η αύξηση των διαζυγίων, οι μικτοί και πολαπλοί γάμοι, η πολυθρησκευτική αντιπροσώπευση παιδιών και γονιών στα σχολεία, τα τεράστια οικονομικά προβλήματα στο σήμερα και στο αύριο, θεωρούμε απαραίτητη, την πολυεπιστημονική συνεργασία των τοπικών φορέων ψυχικής υγείας, με τη σχολική κοινότητα.
Απαραίτητα θεωρούμε όμως και τα προγράμματα υποστήριξης και ενδυνάμωσης των γονιών, που θα βοηθήσουν στην πιο αποτελεσματική συμμετοχή τους, στην ψυχική υγεία και εκπαίδευση των παιδιών τους. Η επιστημονική και εκπαιδευτική κοινότητα, πρέπει να είναι αρωγός σε τέτοιου είδους προγράμματα, διότι ως γονείς, αναγνωρίζουμε την ανάγκη μας για παράλληλη συμμετοχή, στην επίλυση των ψυχοκοινωνικών και εκπαιδευτικών δυσκολιών των παιδιών μας, μέσα από κανόνες και όρια. Άν σαν γονείς καλούμαστε να είμαστε συνθεραπευτές των όπιων δυσκολιών των παδιών μας, οφείλουμε πολύ σύντομα, όλοι μαζί να ενώσουμε τις γνώσεις τις ικανότητες και τον χρόνο μας, για να πετύχουμε τον κοινό μας στόχο.
Εδώ θα πρέπει να επισημάνω, ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ορθή, επιστημονική συνεχόμενη κατάρτιση και επιμόρφωση των γονέων και των εκπαιδευτικών, σε κοινή θεματολογία.
Πρέπει να σταματήσουν οι συζητήσεις και να προχωρήσουμε στην υλοποίηση πρακτικής , οργάνωσης και στρατηγικής , σε προγράμματα πρωτογενούς πρόληψης , στο χώρο του σχολείου και όχι μόνο.
Χαιρόμαστε που δόθηκε η σκυτάλη του τέλους της εκδήλωσης στους γονείς, γιατί θεωρούμε ότι ο ρόλος και η θέση μας ,είναι ένα από τα σημαντικά κομμάτια του παζλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου